Artikel Terkini

Jangan seperti enau dalam belukar

Jangan seperti enau dalam belukar
Jangan seperti enau dalam belukar 5

TOPIK atau isu berkaitan subsidi bersasar, khususnya berkaitan pelaksanaan dan keberkesanannya, semakin hangat dibincangkan sama ada di peringkat menteri, dewan rakyat, ahli perniagaan, warga akademik, serta masyarakat awam. Isu ini mendapat perhatian kerana ianya melibatkan banyak pihak dan kesannya juga mempengaruhi ekonomi negara kerana berbilion ringgit diperuntukkan saban tahun bagi bagi tujuan subsidi ini. Bayangkan jika isu ini dapat ditangani secara berhemah, jutaan ringgit dapat dijimatkan selain dari membantu golongan yang benar-benar memerlukan
subsidi ini.

Subsidi bersasar ialah salah satu kaedah yang digunakan oleh kerajaan untuk menyediakan bantuan berbentuk kewangan atau barangan kepada kumpulan atau sektor penduduk tertentu. Subsidi ini dibentuk untuk menangani ketidaksamaan ekonomi dan menggalakkan keadilan ekonomi dengan memberikan sokongan kepada mereka yang paling memerlukan. Kerajaan Madani pimpinan YAB Anwar Ibrahim komited untuk mendepani permasalahan rakyat khususnya golongan yang berpendapatan rendah dan sederhana (B40 dan M40). Golongan ini telah dikenalpasti sebagai golongan yang paling terkesan dengan kenaikan kos sara hidup serta ketidakcukupan keperluan barangan asas seperti makanan, pakaian, tempat kediaman, pendidikan, dan lain-lain lagi
berbanding dengan golongan yang berpendapatan tinggi (T20). Oleh itu, bagi menagani ketidakseimbangan ini, kerajaan memperuntukkan subsidi kepada golongan B40 dan M40 ini.

Antara kategori subsidi bersasar yang dilaksanakan oleh kerajaan persekutuan adalah berkaitan dengan harga barangan asas seperti beras, tepung gandum, minyak masak; manakala kategori lain adalah berkaitan dengan tarif/bil elektrik, harga petrol (RON 95), diesel serta gas petroleum cair (LPG). Semua barangan atau keperluan asas ini diperlukan oleh semua pihak, namun persoalan utama di sini adalah adakah peruntukan atau subsidi yang telah diberikan oleh kerajaan ini dinikmati oleh golongan yang disasarkan atau merangkumi juga golongan lain. Persoalan kedua adalah berkaitan dengan pelaksanaannya sama ada terdapat ketirisan di mana-mana agensi pelaksana atau individu yang dipertanggungjawabkan.

Bagi mendepani masalah atau persoalan ini, Kerajaan Perpaduan pada ketika ini dilihat telah dan sedang mengambil langkah yang betul ke arah pelaksanaan subsidi bersasar ini dengan pengumuman penubuhan sistem Pengkalan Data Utama (PADU) yang dijangka siap pada penghujung tahun 2023. Adalah diharapkan sistem PADU ini berupaya untuk mengenal pasti golongan sasar yang dimaksudkan dan seterusnya bantuan sewajarnya dapat disalurkan tepat kepada mereka.

Di samping langkah yang telah diambil oleh kerajaan dengan membangunkan sistem PADU ini, penulis ingin mencadangkan beberapa langkah penambahbaikan yang boleh diambil oleh pihak berkuasa untuk memastikan pelaksanaan subsidi bersasar ini dapat membantu golongan yang benar-benar memerlukan bantuan atau pertolongan. Adalah menjadi harapan penulis dan juga mungkin ramai pihak lain agar sistem PADU ini berupaya mengenalpasti kumpulan atau kelompok semua penduduk yang terdapat di Malaysia khususnya berkaitan dengan tahap pendapatan serta sosio ekonomi mereka. Seterusnya, dengan menggunapakai teknologi digital pada hari ini, adalah dicadangkan profil individu (individual profiling) dapat diwujudkan secara menyeluruh menjangkau
semua atau majoriti penduduk Malaysia.

Dengan adanya profil individu penduduk yang komprehensif ini, sebarang bentuk bantuan atau subsidi boleh disalurkan terus kepada golongan-golongan yang disasarkan. Kita ucapkan tahniah kepada pihak Lembaga Tabung Haji (TH) kerana telah menggunakan kaedah ini dalam pemberian subsidi kepada bakal-bakal haji Malaysia yang telah terpilih mengerjakan rukun islam yang kelima di Tanah Suci pada tahun ini. Kerajaan Malaysia melalui TH telah memberikan subsidi kepada golongan yang selayaknya berdasarkan kriteria yang telah ditetapkan seperti jumlah pendapatan individu dan/atau pasangan, kategori haji yang dilaksanakan sama ada pertama kali atau ulangan, dan sebagainya.

Berdasarkan profil individu ini juga, pelaksanaannya boleh dikembangkan kepada pemberian subsidi yang berkaitan dengan tarif atau penggunaan elektrik, petrol (RON 95) serta diesel. Bagi kes tarif elektrik, kita percaya perkara ini sedang dibuat kajian oleh pihak Kementerian Sumber Tenaga Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim dengan kejasama Suruhanjaya Tenaga (ST) dan juga Tenaga Nasional Berhad (TNB) bagi menentukan kaedah dan juga kadar subsidi yang boleh diberikan kepada golongan sasar berdasarkan pengunaan tenaga elektrik mereka. TNB akan berlaku adil sekiranya mengenakan tarif yang bersesuaian kepada pengguna dengan mengambilkira penggunaan tenaga elektrik mereka kerana ianya secara tidak langsung mencerminkan taraf hidup seseorang individu atau keluarga.

See also  Kes gaduh Tampoi: Dua lagi ditahan

Isu atau pelaksanaan pemberian subsidi berkaitan petrol, khususnya melibatkan RON 95 dan diesel pula agak rumit dan tidak berkesudahan. Pelbagai inisiatif telah diambil oleh kerajaan sebelum ini (penggunaan kad, subsidi berdasarkan kuasa kuda kenderaan, dan sebagainya), namun ianya semacam kurang berkesan. Subsidi yang sepatutnya diberi dan dinikmati oleh golongan tertentu juga dilihat turut sama dinikmati oleh golongan yang berpendapatan tinggi dan menggunakan kenderaan mewah.

Penulis ingin mencadangkan supaya pihak kerajaan dapat mempertimbangkan pengisian petrol dan diesel mengunakan ‘online’ sepenuhnya, ertinya tiada lagi pembelian secara tunai. Dengan pembelian secara ‘online’ ini, data serta profil pengguna dapat digunakan untuk menentukan pemberian subsidi kepada golongan yang sewajarnya. Cadangan ini berkemungkinan akan mendapat sedikit bantahan pada awal pelaksanaannya namun ianya boleh dikuatkuasakan secara berperingkat sebagaimana yang dibuat terhadap pembayaran tol.

Seterusnya, penulis juga ingin mencadangkan supaya kerajaan dapat mempertimbangkan untuk menghapuskan nota seratus ringgit (RM100) di pasaran dan Bank Negara Malaysia (BNM) tidak lagi mencetak atau mengeluarkan nota RM100 pada masa hadapan. Cadangan ini adalah selaras dengan perkembangan teknologi digital dan juga pasaran digital yang mempromosikan transaksi secara maya (online transaction) serta transaksi tanpa tunai (cashless transaction). Kerajaan melalui kementerian dan agensi-agensi tertentu sepatutnya menyediakan prasarana berkaitan digital dan menyebarluaskan penggunaan transaksi secara maya atau online. Dengan penghapusan nota RM100 ini dan juga pengunaan transaksi secara maya atau digital, kerajaan secara tidak langsung dapat
mengurangkan kadar rasuah atau ketirisan di pelbagai peringkat. Lazimnya, kegiatan rasuah ini melibatkan pemberian dan penerimaan secara tunai dan dilakukan secara fizikal.

Sekiranya nota RM100 ini dihapuskan, perasuh ini memerlukan sejumlah wang tunai yang banyak, yang melibatkan nota RM50 atau nota yang lebih kecil untuk meneruskan kegiatan gelap mereka. Dalam pada itu, sekiranya kegiatan rasuah ini dijalankan secara digital atau online, pihak berkuasa akan dapat menjejaki bukti kegiatan yang tidak bermoral ini. Dengan penghapusan nota RM100 ini sedikit sebanyak dapat membendung atau mengurangkan kegiatan rasuah di negara kita.

Sebagai kesimpulan, penulis ingin menegaskan bahawa isu dan pelaksanaan subsidi bersasar ini perlu diperhalusi oleh semua pihak sama ada pihak kerajaan, pembangkang, institusi awam atau swasta serta pihak-pihak yang berkepentingan (stakeholders). Ini adalah kerana bagi menjamin kesejahteraan semua golongan masyarakat di Malaysia khususnya dalam menyeimbangkan tahap kehidupan semua pihak dan menjurus kepada ekonomi manusiawi (Ismail, 2023). Jadilah kita sebagai ‘aur dengan tebing’ dan mengamalkan ‘berat sama dipikul, ringan sama dijinjing’, bukannya bersikap seperti ‘enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing’. Semoga matlamat dan hasrat Malaysia Madani dapat dicapai dalam masa terdekat.

Jangan seperti enau dalam belukar 6 Oleh: Prof. Madya Dr. Amanuddin Shamsuddin
Dekan, UNITEN Business School (UBS), Universiti Tenaga Nasional (UNITEN)

Jangan seperti enau dalam belukar 5
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali‎ Kontraktor Bina Rumah di Klang‎ Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA

See also  2023 Toyota Corolla updated in Malaysia – new 12.3-inch instrument display, USB-C, wheels; from RM140k