Artikel Terkini

Perkasakan TVET demi peluang pekerjaan – PM

Perkasakan TVET demi peluang pekerjaan – PM
Perkasakan TVET demi peluang pekerjaan - PM 1

KUALA LUMPUR – Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) akan diperkasakan bagi mencipta peluang pekerjaan buat anak-anak muda.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim turut memaklumkan akan ada anjakan besar dalam bidang berkenaan dalam usaha menghasilkan pelatih yang berkualiti.

“Kita berbelanja RM6.7 bilion untuk TVET. Jadi sampai masa untuk syarikat swasta mengambil alih TVET supaya dapat meningkatkan mutu syarikat.

“Ini keputusan drastik, apabila kita minta syarikat swasta ambil alih dan bagi latihan supaya dapat mereka hasilkan produk pelatih yang lebih berkualiti,” katanya ketika menjawab soalan yang diajukan oleh peserta program Dialog Anak Muda Temu Anwar, di Pusat Konvensyen Kuala lumpur, di sini hari ini.

Sementara itu, ditanya apakah langkah yang diambil kerajaan bagi membantu anak-anak muda memasuki sektor awam, Anwar berkata, pelantikan menerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) adalah terhad

“SPA ini prosesnya adalah berdasarkan kekosongan bagi kementerian-kementerian itu. Itu adalah yang paling utama kita perlu faham.

“Sekiranya pelantikan itu dibuat untuk menerima masuk semua permohonan anak muda, maka sistem itu akan membengkak. Ini sebabnya kita menggalakkan TVET untuk mencipta peluang pekerjaan,” jelasnya. – KOSMO! ONLINE

!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n;
n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window,
document,’script’,’https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’);

Perkasakan TVET demi peluang pekerjaan - PM 1 kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah batu-bata
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

[sociallocker id=”61266″]download pdf 600x175[/sociallocker]


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

See also  2024 Jeep Wagoneer S debuts as brand’s first global EV – 400V architecture, 600 hp, 800 Nm, 483 km range